PRZYJĘCIE KULTURY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM – STUDIUM PRZYPADKU FIRMY BEL W ALGIERII

P

Nesrine ACHOUR – Master’s degree in Quality Management, Higher National School of Management, Kolea, Algeria; e-mail: nesrine.achour09@gmail.com
Amine FERROUKHI – Professor at the Higher National School of Management, Kolea, Algeria; e-mail: a.ferroukhi@ensmanagement.edu.dz
Ratiba CHIBANI – Standardization Expert, IANOR Institute, Algeria; e-mail: normesdz@gmail.com

Otrzymano 8.12.2022
Przyjęto 8.02.2023

Abstrakt

Cel: Niniejsze opracowanie jest próbą opisania zgodności systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z dodatkowymi wymaganiami FSSC 22000 wersja
5.1: 2020 na przykładzie firmy Bel, wiodącej fabryki na rynku mleczarskim w Algierii.
Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: W publikacji zastosowano jakościowe podejście metodologiczne.
Wyniki/wnioski: Wyniki badań wskazują, że zaangażowanie i poświęcenie menedżerów mają istotne znaczenie w prowadzeniu i realizacji działań FSC (food safety culture). Nowe wymagania pozytywnie wpłynęły na zarządzanie operacyjne (wyniki IBHP i wykrywanie ciał obcych).
Ograniczenia: Badanie jest ograniczone do firmy Bel. Ustalenia dotyczą zarządzania operacyjnego na poziomie wyłącznie tej firmy.
Zastosowanie praktyczne: Zaangażowanie menedżerów i ich skuteczna komunikacja zadecydowały o przyjęciu nowych wymagań FSC.
Oryginalność/wartość poznawcza: W opracowaniu przedstawiono wpływ wdrożenia nowych wymagań FSC w firmie Bel.

Słowa kluczowe

FSSC 22000, ISO 22000, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, kultura bezpieczeństwa żywności, wymagania, certyfikacja, zarządzanie, Globalna Inicjatywa na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI)

Add Comment