prof. dr hab. Jolanta KRÓL – Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska, e-mail: jolanta.krol@up.lublin.pl
dr hab. Eugenia CZERNYSZEWICZ – prof. uczelni, Katedra Zarządzania i Marketingu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Dobrzańskiego 37, 20-262 Lublin, Polska, e-mail: eugenia.czernyszewicz@up.lublin.pl
dr hab. Aneta BRODZIAK – prof. uczelni, Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska, e-mail: aneta.brodziak@up.lublin.pl
Otrzymano/Received 22.07.2025. Przyjęto/Accepted 24.07.2025
Abstrakt
Cel: Celem pracy jest przedstawienie znaczenia znaków jakości w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem roli certyfikacji w kształtowaniu zaufania konsumentów oraz wspieraniu zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji żywności.
Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: W pracy przyjęto perspektywy: eksploracyjną, deskryptywną i wyjaśniającą. Zastosowano następujące metody badawcze: analizę źródeł literaturowych, analizę dokumentów wtórnych, analizę przepisów prawnych i branżowych.
Wyniki/wnioski: Znaki jakości stanowią gwarancję jakości produktu, zapewniają, że produkt posiada właściwości określone we wniosku i odpowiada określonym wymaganiom. Znaki jakości pełnią istotną rolę w systemie zapewniania bezpieczeństwa i jakości żywności, wspierając przejrzystość łańcucha dostaw, umożliwiając świadome wybory konsumenckie i podnosząc standardy w produkcji żywności.
Ograniczenia: Ograniczeniem pracy jest prezentacja wybranych znaków jakości stosowanych najczęściej w sektorze żywnościowym głównie w Polsce.
Zastosowanie praktyczne: Wyniki dostarczają praktycznych informacji i wskazówek dla uczestników łańcucha żywnościowego, w tym dla konsumentów i producentów produktów żywnościowych, na temat specyfiki znaków jakości i wybranych elementów ich certyfikacji.
Oryginalność/wartość poznawcza: Wartość poznawcza pracy dotyczy określenia znaczącej roli certyfikacji w zapewnieniu zaufania konsumentów do znaków jakości i podmiotów funkcjonujących w systemie żywnościowym oraz wspieraniu zrównoważonej produkcji żywności.
Słowa kluczowe
znaki jakości, bezpieczeństwo żywności, certyfikacja, zaufanie konsumentów