Modelowanie ukierunkowane na poprawę jakości obuwia Modelling aimed at improving the footwear quality

M

dr Wioleta Serweta – Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Przemysłu Skórzanego, ul. Zgierska 73, 91-462 Łódź, Polska; e-mail: w.serweta@wp.pl

mgr inż. Justyna Wójcik – Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Przemysłu Skórzanego, ul. Zgierska 73, 91-462 Łódź, Polska

dr inż. Beata Szałek – Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Przemysłu Skórzanego, ul. Zgierska 73, 91-462 Łódź, Polska

otrzymano: 06.10.2020
zaakceptowano: 15.10.2020

Streszczenie:

W pracy przedstawiono wybrane właściwości fizyczne poliamidowych i poliestrowych dzianin, wykorzystywanych do konstrukcji cholewek obuwniczych. Celem pracy była analiza jakościowa współzależności właściwości higienicznych takich, jak: przepuszczalność i absorpcja pary wodnej oraz sorpcja i desorpcja wody badanych materiałów. Główny punkt ciężkości artykułu osadzono na właściwościach związanych z chłonięciem wody oraz tempem jej oddawania w określonych warunkach suszenia bez wspomagania zewnętrznego przy udziale źródła energii cieplnej. Zdolność oddawania wody przez poszczególne materiały zmierzono za pomocą tangensów kątów nachylenia krzywych desorpcji na poszczególnych odcinkach ograniczonych reżimami czasowymi. Wyznaczono również współczynniki korelacji między ilością pochłoniętej wody a wybranymi parametrami strukturalnymi badanych dzianin.

Słowa kluczowe:

jakość obuwia, higieniczność, sorpcja wody, desorpcja wody, modelowanie

Add Comment